Wiosna i lato to idealne pory na to, aby zorganizować przyjęcie w ogrodzie dla bliskich i przyjaciół. Polscy uwielbiają grillowanie – i wbrew pozorom nie trzeba dysponować wielkim ogrodem, aby cieszyć się przysmakami z grilla. Jak przygotować takie przyjęcie? O czym należy pamiętać?\r\n\r\n\r\n

Co podać na stole?

\r\nPodstawą jest planowanie – zastanówmy się ile osób będzie obecnych na naszej imprezie i w ten sposób dobierzmy ilość porcji mięsa dla każdego. Oczywiście może zdarzyć się, że na przyjęciu zjawi się osoba preferująca dietę wegetariańską. Na szczęście to także nie problem – wystarczy przygotować warzywne szaszłyki, które również możemy grillować i zjeść ze smakiem. W menu powinny znaleźć się również świeże sałatki, pieczywo, masło (np. z dodatkiem koperku i czosnku). Całość powinniśmy uzupełnić chłodnymi napojami, np. wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty oraz cytryny czy limetki. Na stole mogą pojawić się także naturalne soki z warzyw i owoców. \r\nAby zaoszczędzić sobie pracy przy zmywaniu możemy postawić na talerze jednorazowe – można kupić je praktycznie w każdym supermarkecie. Podobnie ma się sprawa z jednorazowymi sztućcami. \r\n\r\n

Grillowanie

\r\nAby swobodnie grillować przygotowane potrawy warto zaopatrzyć się w dobrej jakości grilla – ceny takiego urządzenia są różne, jeśli jednak chcemy mieć produkt wysokiej klasy, powinniśmy wydać nieco więcej. Obecnie na polskim rynku znajdziemy grille opalane węglem, ale również gazowe. Ich rozmiary są różnorodne: od niewielkich grillów turystycznych aż po duże grille elektryczne, które stawiamy w jednym miejscu i na czas niepogody przykrywamy pokrowcami. Do grillowania niezbędne będą również przybory takie jak szczypce, łopatka, nożyki.\r\n\r\n

grill ogrodowy

Grill Napoleon

\r\n\r\nŹródło fotografii: gardenspace.pl.

(Visited 45 times, 1 visits today)