Noże są wyjątkowo intensywnie eksploatowanym przyborem kuchennym. Ze względu na częstotliwość użytkowania noży, ostrza szybko się tępią, a co za tym idzie – nie spełniają swojej funkcji. Wbrew powszechnym opiniom, nie istnieją nietępiące się noże ostrzone laserowo i każdy, nawet najlepszej jakości model trzeba raz na jakiś czas lekko podrasować. Aby siekanie, krojenie i obieranie było wygodne i bezpieczne, należy dbać, aby ostrza zawsze były w nienagannej kondycji. Jaki model sprawdzi się do pielęgnacji noży ze stali nierdzewnej?

Niezawodne i proste w obsłudze ostrzałki do noży

Sklepy z wyposażeniem kuchennym oferują obecnie bardzo szeroki wybór różnorodnych narzędzi, które mają na celu przywrócenie świetności nożom stalowym, ceramicznym i tym wykonanym ze stali węglowej. Ostrzałka do noży wykonanych z wysokiej jakości stali powinna być dostosowana do materiału, z jakiego zbudowane jest ostrze (powierzchnia robocza ostrzałki musi być twardsza). Jakie modele ostrzałek są najbardziej popularne? Praktycznym narzędziem często używanym przez szefów kuchni jest stalka – ceramiczny lub metalowy pręt, którym precyzyjnie możemy naostrzyć ostrze o każdej grubość i każdym kształcie. Osoby o mniej wprawnej ręce powinny postawić na proste i wygodne w obsłudze ostrzałki automatyczne.

Czego unikać?

Używanie kamiennych osełek albo korzystanie z innych prowizorycznych metod może powodować niszczenie powierzchni tnącej. Ostrzenie noża osełkami jest przeważnie procesem bardzo agresywnym, co powoduje kruszenie stali. Do pielęgnacji swoich noży warto używać solidnych produktów sprawdzonych marek. Na stronie gerlach.pl znajdziesz szeroki wybór profesjonalnych przyrządów, które przywrócą świetność każdemu rodzajowi noża.

(Visited 37 times, 1 visits today)