Nie zdajemy sobie zapewne sprawy z tego jak wiele zawdzięczamy pszczołom. Gdyby nie te małe owady nie moglibyśmy cieszyć się z wielu pięknych i potrzebnych rzeczy. Truskawki, jabłka, jagody, wiśnie, migdały, kakao czy kawa – to tylko niektóre z produktów, które musielibyśmy pożegnać gdyby zabrakło pszczół. Odczulibyśmy również brak jednego przysmaku bezpośrednio związanego z pszczołami, przez który pewien głupiutki miś z bajki tracił głowę, a mianowicie miodu. Róbmy zatem wszystko, aby zapewnić pszczołom jak najlepsze warunki do życia, ponieważ miód poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm.

Dlaczego miód jest taki zdrowy?

Miód słusznie uważany jest za jeden z cenniejszych produktów spożywczych. Miód zawiera w swoim składzie duże ilości białka i aminokwasów, w tym cenną prolinę. Witaminy z grupy B niwelują zmęczenie, bóle głowy i problemy z koncentracją i korzystnie wpływają na odporność. Zwalcza bakterie równie skuteczniej co niektóre antybiotyki, a to dzięki zawartości antyoksydantów. Dodatkowo miody BIO zawierają całą paletę mikroelementów, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan oraz kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Jakby tego było mało, znajduje również zastosowanie w kosmetyce, gdyż posiada właściwości nawilżające, przez co może pomóc w rozjaśnianiu i uelastycznianiu

Jakie mamy rodzaje miodów?

Rodzaj miodu zależy od rodzaju rośliny, z której pszczoły pozyskują nektar do produkcji miodu. W zależności, jaki miód otrzymamy, zmieniają się też jego właściwości, zarówno te smakowe i aromatyczne jak i zdrowotne. Odmian tych jest bardzo wiele, ale do najpopularniejszych i najczęściej spotykanych należą: miód nektarowy, miód akacjowy, miód wielokwiatowy, miód lipowy i miód lipowy. Nasz ekologiczny sklep ze zdrową żywnością oferuje te wszystkie naturalne miody i wiele, wiele więcej. Zapraszamy do zapoznania asie z naszą ofertą – Bio-sklep24.

 

(Visited 27 times, 1 visits today)