Bardzo dużo osób cały czas zadaje sobie jedno pytanie, które związane jest z urządzeniem kuchni, czyli jak zaaranżować kuchnię bez błędów? Za nim podejdzie się do tematu urządzania kuchni trzeba odpowiedzieć sobie na to, ponieważ jest to kwestia, która musi zostać głęboko przemyślana. Warto to wszystko zaplanować już na samym początku, za nim jeszcze zacznie się projektować pomieszczenie. Dzięki wcześniejszej analizie uda się wtedy stworzyć kuchnie, która jest w pełni funkcjonalna oraz daje możliwość łatwych w późniejszym czasie zmian. Pierwsza i podstawową rzeczą, o której musisz pamiętać jest to, że za nim zdecydujesz się na zakup gotowego projektu kuchni, albo kiedy to wprowadzi się np. ze swoim mężem do Waszego nowego gniazdka to przed zakupem mebli musisz sprawdzić czy ta aranżacja, której oczkujesz będzie dla Ciebie funkcjonalna, czy też jednak nie, ponieważ istnieje bardzo duża możliwość, że będzie to wiązało się z koniecznością podjęcia większy zmian, niż z początku myślałaś. Istnieje prawdopodobieństwo, że będziecie musieli zdecydować się na zmianę układu ścian, albo umieszczenie pewnych otworów.\n\n

Funkcjonalna kuchnia

\n\nBywa tez tak, że kuchnia przed umeblowaniem może wydawać się Wam bardzo obszernym pomieszczeniem, w którym bez większego trudu każde urządzenie znajdzie tam swoje miejsce, jednak później okazuje się, że nagle brakuje na coś miejsca. Mimo tego, że ciągle występuje nadmiar przestrzeni to jednak jest on tak mało funkcjonalny, że nie wiecie nawet w jaki sposób postawić podstawowe urządzenia chociażby takie jak kuchenka. Jeżeli dochodzi do takich sytuacji to znaczy, że już na samym początku nie uniknięto podstawowych błędów, ponieważ proponowany układ nie uwzględnił ograniczeń oraz uwarunkowań tego pomieszczenia. Każde wnętrze musi być urządzane przez indywidualny pryzmat. Im bardziej pod względem kształtu niekonwencjonalne jest wnętrze tym projekt powinien również być bardziej nietypowy. Podczas eksperymentowania z wyglądem wnętrza trzeba pamiętać o tym, żeby taka kuchnia była wnętrzem służącym do pracy, a co za tym idzie musi być praktyczna.\n\n

Jak rozplanować urządzenia

\n\nNajczęściej sprawdza się układ, gdzie podstawowe strefy uporządkowane są względem kolejności wykonywania czynności podczas czynności związanych z przygotowywaniem potraw. Stefy w takim rozkładzie dzieli się na:\n\n

    \n\n

  1. Przechowywania – znajduje się tam spiżarnia oraz lodówka
  2. \n\n

  3. Mycia i przygotowywania – znajduje się tam zlew oraz blaty robocze
  4. \n\n

  5. Gotowania – znajduje się tam kuchenka oraz piekarnik
  6. \n\n

\n\nDecydując się na logiczne rozmieszczenie stref w projektowanej kuchni pozwoli na uniknięcie w przyszłości wielu problemów związanych z nadmiernym spacerowaniem po kuchni, czy też z ewentualnymi problemami wynikającymi z kolizyjnym układem urządzeń, przykładowo gdy ktoś będzie chciał wyciągnąć coś z lodówki, Ty będziesz stanowiła dla niego problem, ponieważ będziesz przygotowywać sobie jedzenie.\n\n

Zadbaj o odległość pomiędzy ciągami kuchennymi

\n\nLuźna kuchnia nie zawsze oznacza kuchni lepszej, ponieważ jeśli posiadasz dużą kuchnie, a blaty znajdują się tylko pod ścianami to może się okazać, że środek jest pustą i niewykorzystaną przestrzenią. Będzie to powodować to, że będziesz robiła nadmierne kilometry podczas przygotowywania posiłków. W przypadku dużej kuchni warto przemyśleć kwestie związaną z umiejscowieniem na środku wyspy kuchennej. Wyspa nie musi być obszernych rozmiarów, żeby była pomocna. Będzie się świetnie nadawać do zastosowania jako dodatkowy blat do pracy, albo miejsce, w którym będzie można odkładać naczynia. Z drugiej strony nie ma co popadać w skrajność, ponieważ ciasne rozmieszczenie urządzeń również nie jest praktyczne, a może być bardzo problematyczne. Oczywiście jest tutaj również wyjątek, czyli kuchnie przeznaczone dla jednej osoby, w których wszystko jest blisko siebie i przypominają swoją estetyką laboratorium.

(Visited 5 times, 1 visits today)