Istotną kwestią podczas urządzania domowej spiżarni jest to, żeby znajdowała się ona w miejscu odpowiednim, dzięki czemu zyska się możliwość wygodnej aranżacji. O tej kwestii muszą najbardziej pamiętać osoby, które posiadają małe kuchnie. Powinnaś sprawdzić przede wszystkim czy miejsce, które będzie służyć Ci do przechowywania żywności było blisko kuchni. Ponadto przemyśl kwestię czy w Twojej spiżarni będzie potrzebne Ci okno oraz ogrzewanie. Decydując się na wydzielenie miejsca przeznaczonego na produkty spożywcze może się okazać, że utrzymanie porządku w kuchni będzie o wiele łatwiejsze niż początkowo to się wydawało. Za nim się zacznie aranżować taką przestrzeń warto zastanowić się nad tym jakie ma się oczekiwania względem tego miejsca. Przemyślcie czy zależy Wam na pętach kiełbasy, które zwisałyby z sufitu czy też chcecie przede wszystkim na tym, aby przechowywać w spiżarni dużych i mało estetycznych opakowań po wodzie czy karmie dla zwierząt. Mając w swojej spiżarni pęty kiełbasy zapewne zdajesz sobie sprawę z tego, że masz w takim przypadku do czynienia z tradycyjną spiżarnią i trzeba w takiej sytuacji zadbać o to, aby panował tam odpowiedni mikroklimat, który pozwoli na trzymanie wędlin, warzyw oraz owoców, nie bojąc się, że ulegną zepsuciu. Drugi przypadek to zwyczajny magazynek, dzięki któremu możesz schować produkty spożywcze, które nie zawsze wiadomo gdzie można by było umieścić.\n\n

Czy spiżarnia powinna być nieogrzewana?

\n\nŻeby spiżarnia charakteryzowała się niewątpliwie jak najlepszym klimatem musi tam panować stała oraz niska temperatura. Temperatura nie może przekraczać 16 stopni Celsjusza, aż wilgotność powinna być utrzymana w okolicach 60%. Tego typu parametry możesz osiągnąć poprzez zaprojektowania nieogrzewanego pomieszczenia, które ponadto nie posiada żadnego dostępu do naturalnego światła, ponieważ wpływa ono na wahanie temperatury. W takim miejscu nie są również mile widziane okna z innych względów. Chociażby takiego powodu, że zajmują one istotną dla takiego wnętrza przestrzeń, które można by było przeznaczyć na półki, albo szafki. Pamiętaj, że w nieogrzewanej spiżarni nie może być zbyt wilgotno, aby żywność, która tam się znajduje była cały czas w dobrym stanie. Musisz zapewnić stały dostęp powietrza temu wnętrzu, dzięki czemu wilgoć będzie odprowadzana na zewnątrz. Na ścianie, tuż pod samym sufitem umieść kanał wentylacji grawitacyjnej oraz nawiewnik, a pozbędziesz się problemu z nadmierną wilgocią.\n\n

Spiżarnia urządzona w piwnicy

\n\nTradycyjne spiżarnie najczęściej były wyposażone w masywne mury oraz podłogi, które były wykonane z materiałów, które potrafiły dobrze akumulować ciepło. Dlatego jeżeli chcesz posiadać tego typu spiżarnie u siebie w domu to dobrym pomysłem jest zdecydowanie się na urządzenie piwnicy w spiżarni. Jeśli nie posiadasz w swoim domu piwnicy to możesz takie pomieszczenie ulokować w chłodniejszej części pomieszczenia, najlepiej gdy zdecydujesz się to zrobić od strony północnej, albo północno-wschodniej. Ściany, które powinny znajdować się w takiej spiżarni powinny zostać wykonane przede wszystkim z cegły, albo kamienia. Dlatego nie decyduj się na wykonanie ścian do takiego pomieszczenia z płyt gipsowo-kartonowych. Użyte materiały muszą mieć dobre parametry związane z izolacją termalną, a co za tym idzie nie będą one dopuszczać do spiżarni zbyt dużo ciepła.

(Visited 23 times, 1 visits today)